KRENI CIPELCUGOM !

Ako se želiš dubinski povezati s prirodom, upoznati lokalne ljude i učiniti puno dobrog za svoje zdravlje kreni cipelcugom po Međimurju.
Cipelcug je popularni međimurski izraz za pješačenje, a reljefno raznovrsni krajobraz Međimurja i staze kroz njega nude mnoštvo zanimljivih, lakših i zahtjevnijih ruta za rekreativno hodanje.

Rute su otkrili lokalni entuzijasti, hodači koji ih redovito obilaze i istražuju s željom da budu dostupne žiteljima Međimurja i gostima iz svijeta. 
U nastavku predstavljamo mrežu od dvadeset dvije zanimljive staze ukupne dužna od 342 km. Treba reći da su mogućnosti za pješačenje u Međimurju puno veće od ovdje prezentiranih ruta. U svakom dijelu Međimurja je mnoštvo lokalnih asfaltnih cesta s vrlo slabim prometom te poljskih i šumskih putova kao i utabanih stazica uz rijeke ili između polja i vinograda koje su odlične za pješačenje tijekom cijele godine. Zbog blagog reljefa i guste naseljenosti hodačima ne prijete opasnosti od težih fizičkih ozljeda, neugodnih susreta s divljim životinjama ili ozbiljnog gubitaka orijentacije u prostoru.
Cijelo Međimurje pokriveno je bežičnom telefonskim i internetskim signalom, a u Čakovcu je sjedište ogranka Hrvatske gorske službe spašavanja koja u slučaju potrebe može intervenirati u vrlo kratkom vremenu.
Naravno, pješačenje Međimurjem je na vlastitu odgovornost, a svaki sudionik treba imati primjerenu opremu (obuću, odjeću, štapove za hodanje…) i mora biti svjestan svojih realnih fizičkih mogućnosti.

Iako je orijentacija u Međimurju vrlo jednostavna i za neiskusne hodače, uvijek ima nekoga tko se ne usudi sam krenuti u obilazak predloženih staza toga udruga hodača Cipelcug i Planinarsko društvo Bundek zovu sve zainteresirane šetače da im se pridruže u pohodima i rekreativnim vikend hodnjama.
Najpoznatija hodačka manifestacija u Međimurju je „Vincekov pohod“ u organizaciji PD Bundek iz Murskog Središča koja već tradicionalno okuplja tisuće hodača krajem siječnja svake godine.

Preuzimanje karte:
Copyright © 2023. TZMZ | Sva prava pridržana